Rólunk írták...

„Halkan morog a nyaralóhajó motorja, de a belváros szennyes káoszához szokott hallójáratok számára fülsiketítő a csend. Végre hallhatóvá válik az eltűnőben lévő másik, az ember.

Árral szemben hajózunk, kötelékben, szótlanul, a táj szépségétől egyszer elalélva, máskor letaglózva. Végsebességünk tíz kilométer per óra. Leírva sem tűnik többnek, mint kimondva, de nekünk bőven elég, sőt felszabadító érzés, hogy végre sehová sem kell sietnünk. Csak az számít, hogy még sötétedés előtt a következő, kijelölt kikötőbe érjünk, és a Tisza-parthoz közel eső híres csárdák egyikét még nyitva találjuk, hogy időben le tudjuk adni a rendelésünket.”

Olvasd tovább az élménybeszámolót az Indexen!

 

„Fanni vagyok, 11 éves, és idén volt életem legviccesebb nyaralása. Pár hete még haragudtam apukámra, mert kitalálta, hogy ne a Balcsihoz menjünk, hanem nyaralóhajóval járjuk a Tiszát. Azt hittem, hogy uncsi lesz a hajón, hálózsákban fogunk aludni, és a partra kell majd menni pisilni, mint amikor kiskoromban csónakkal túráztunk. Aztán az egészből olyan kaland lett, hogy erről írom a nyári fogalmazásomat, és anyu azt mondta, küldjem el a hajós bácsiknak is.”

Olvasd el Fanni teljes levelét a Szabad Föld cikkében!

 

Nincs jobb módszer megismerni a csodát

 

Nyaralóhajózni jó! Ebben mindenki egyetért, aki már kipróbálta a jogosítvány nélkül vezethető úszó apartmanokat, amelyek jól felszerelt konyhával, nappalival, fürdőszobával, kényelmes ágyakkal és napozófedélzettel is rendelkeznek. Nem véletlen, hogy akik kipróbálták, általában vissza is térnek az akár tíz főnek is kényelmes úszó szálláshelyekre.

De foglalkozzunk kicsit azzal a kérdéssel, amit a nyaralóhajózást először kipróbálók kérdeznek legtöbbször: mit is lehet csinálni azon túl, hogy a gyönyörű természeti környezetben kalandozunk a Tisza-tó páratlanul szép vizein? 

A válasz pedig: szinte bármit, amire vágyunk. A legdinamikusabban fejlődő turisztikai régióban mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő pihenési-, szórakozási lehetőségeket, legyen szó strandolásról, kulináris élvezetekről vagy éppen aktív sportolásról. Azontúl, hogy a hajókhoz bérelhetők összecsukható kerékpárok és kenuk is, a MAHART gondoskodott a kulturált kikötőhelyekről is, ahol a hajósok parti áramot használhatnak, és vízkészleteiket is feltölthetik.

Ebben az írásban ezeket a lehetséges megállóhelyeket vesszük számba, néhány mondatban ismertetve az egyes kikötők környezetében adódó lehetőségeket.

A MAHART Tisza-tavi báziskikötője Kiskörén található, ahol a vadonatúj büfé várja a vendégeket, akik körbenézhetnek a környék legmagasabb kilátójából. Egyébként innen indulnak útjukra a nyaralóhajók is.

Az első útba eső célunk az Abádi-medence lehet, ahol három horgonybóján is megállhatnak a hajók egy rövid úszkálásra, de akár az éjszakát is a természetben tölthetik a vendégek. Aki jól felszerelt kikötőbe vágyik, éttermekkel, stranddal, az választhatja az Abádi kikötőben található MAHART-pontont vagy a Szalóki Yachtklubot. A kettő között igazi élménystrand található csúszdákkal, éttermekkel, büfékkel.

Következő célunk a Sarudi-medence lehet, ahol két horgonybóján is tölthetik az éjszakát a kalandvágyók, de várja őket a Sarudi Kalandpart is, ahol jól felszerelt kikötőben tölthetünk el akár több napot. A homokos strand vízi játszótérrel, élményelemekkel rendelkezik, nem beszélve a közelben található méltán híres Sulyom tájétteremről.

Útban Tiszafüred, a tó fővárosa felé még megállhatunk az Aranyosi szigetnél található horgonybójánál, magában a városban pedig az örvényi Szabics kikötőben, de a Stég halsütöde és rendezvényközpont melletti kis MAHART kikötő is várja a halételek szerelmeseit. Füreden pedig hamarosan a Kérész központ egyedi, a tó élővilágát digitális eszközökkel bemutató intézmény kikötőjében is éjszakázhatnak a nyaralóhajósok.

MAHART-kikötő várja a hajósokat a poroszlói Fehér Amúr csárda közvetlen szomszédságában, de nem szabad megfeledkeznünk a Tisza-tó hivatalos északi határán lévő Tiszabábolnáról sem, ahol a barátságos kis megállóhely szomszédságában szintén kiváló konyhával rendelkező étterem várja a vendégeket.

Ezzel persze még nem ért véget a lehetőségek sora, csak maga Tisza-tó, ám a nyaralóhajók útvonala tovább folytatódik, érintve Tiszacsege - ahol a csárdába való bejutáshoz néha sorszámot kell húzni -, Tiszaújváros, Tiszalöki, Tokaj, Sárospatak, Sárazsadány, Szabolcs, Tímár, Tiszabercel jól felszerelt kikötőit, végül eljuthatunk a Bodrogon a szlovák határig, amelyen hamarosan át is hajózhatnak a nyaralóhajók kapitányai.