SajtKovács Műhely

A SajtKovács Műhely munkatársai hagyományőrző szemléletükkel, népies jelleggel szeretnének alkotni, és megkóstoltatni az emberekkel az élet ízét. Egy olyan helyen, amelyet hegyek ölelnek körbe, és ott, ahol az éltető víz, a Bodrog folyó kanyarodik.

„2015-ben részt vettünk egy kárpáti borzderes fajtamentő programban, a Polyán Egyesület révén. A kárpáti borzderes fajta a Kárpát-medencében őshonos. Erdélyből hozták be őket, családi gazdaságokban leltek otthonra, ezzel növelve a marha megmentését. Tej- és húshaszna segítséget nyújt a vidéken élők önellátásában. Mi is ezzel a tudattal fogtunk bele a programba, melynek élén Kovács Kende áll, aki jelenleg agrármérnöknek tanul a Debreceni Egyetemen. A fajta külleméről tudni kell, hogy kis testű, zömök, 110-135 cm marmagasságú. Színe a borzderes fajtára jellemző, nem egységes barna és szürke szőrszálak keveréke. Némely egyednek csík húzódik a hátán (szíjjalt hát). A száj és az orr körül húzódó fehér sáv jellemző rájuk, melyet népiesen rigószájónak mondanak. Szívós, ellenálló, de szelíd és könnyen kezelhető fajta. Jól bírja a külteres tartást, hegy- és dombvidéken is szívesen él. A tenyésztése során fontos a génmegőrzés, azaz a hármas hasznosítás fenntartása (tej, hús haszon és igáztatás). Az állat tejét magasabb beltartalom jellemzi, kb. 6% zsírtartalom. A tanyán mellettük juhok, nyulak, lovak élnek, emelllett szeretnénk később bővíteni a csapatot szárnyasokkal. A jövőben szeretnének gomolya sajtot, füstölt sajtot, joghurtot, krémsajtot és grillsajtot készíteni. Célunk az egészséges élelmiszer előállítása. Várjuk szeretettel a gasztronómiai élmények kedvelőit!” – Kovács Gyula

SajtKovács Műhely elérhetősége:
3933, Olaszliszka Szent István út 46.
Kovács Gyula: 0670/705/5224
Somsák Emese: 0670/576/7476
Kovács Kende: 0670/773/3947
Kovács Kincső: 0670/636/9104