Tokaj és környéke rövid bemutató

TOKAJ
Tokaj 2002 óta a Világörökség része, a Tisza-Bodrog találkozásánál fekszik, így természeti csodákban és kulináris élményekben gazdag városa Kelet-Magyarországnak, ezen a környéken érdemes akár több napot is eltölteni.

A városba érve érdemes megtekinteni a régi Tokaji zsinagóga épületét, ahol a történelmi épület mellett helyet kap a modernebb stílusban épület Paulay Ede színház is. 

Aki Tokaj és Tokaj-Hegyalja történetét ismerné meg régészeti, néprajzi és helytörténeti szempontból, annak érdekes újdonságokat tartogat a Karátsony-házban berendezett Tokaji Múzeum is, ahol a Világörökségi Bormúzeum izgalmas kiállítását  is megtekinthetik az idelátogatók.

Áprilistól szeptemberig pedig különböző műfajú színi előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők a Fesztiválkatlan különleges termében, amely egy régi külszíni bánya átalakításával keletkezett.

Tokaj, Tisza és a Bodrog
Hajózási útvonal a nyaralóhajók tokaji báziskikötőjéből 

A TOKAJI BOR

A tokaji aszú, avagy a “királyok bora” a 18. században vált ismertté. Tokaj városában számos pincészetben kóstolhatod meg ezt a méltán népszerűvé vált italt, amely évszázados technológia alkalmazásával készül.

TOLCSVA

A Bodrog mentén hajózva további érdekes művészettörténeti jelentőségű községre bukkanhatunk. Tolcsván műemlékek sokaságával találkozhatunk az érintetlen természeti szépségek mellett. Hegyalja neves szőlősgazdáinak kastélyai, a kora barokk Rákóczi-kastély, a hatalmas kerttel körülvett Dessewffy-kastély, a klasszicista stílusban épült Szirmai-Waldbott kastély, valamint a Stépán és Szemere-kúriák is várják egész évben látogatóikat.

SÁROSPATAK

Észak felé haladva a Bodrogon Sárospatak városához érkezünk, amely hangulatos történelmi jellege miatt kedvelt turistacélpont. Amellett, hogy napjainkban neves iskolaváros, itt található a sárospataki vár és képtár, valamint számos érdekes múzeum és egyházi jelentőségű épület. A városnézés után pedig érdemes kinyújtóztatni megfáradt végtagjainkat a városi termálfürdőben, amely 38 °C-os gyógyhatású termálvizével várja vendégeit.

SÁTORALJAÚJHELY

Sátoraljaújhely a szlovák határhoz közel helyezkedik el. Gazdag történelmi városrésze miatt izgalmas kikapcsolódási lehetőségeket nyújt. Főterén kis kávézókban, bisztrókban pihenhetünk meg. Ha itt járunk, érdemes ellátogatni a Zemplén Kalandparkba is, ahol az egész család megtapasztalhatja, milyen extrém helyzetekben tud helytállni, ráadásul mindezt gyönyörű természeti környezetben élheti át.